Interview Beelen NEXT in VastgoedJournaal; ‘We knopen de sloop vast aan de bouw’


Terug naar overzicht
Projecten & nieuws / Interview Beelen NEXT in VastgoedJournaal; ‘We knopen de sloop vast aan de bouw’

“We willen circulariteit en innovatie concreet maken voor de markt.”

Axel Hendriks, commercieel directeur Beelen NEXT

VJ sprak met Axel Hendriks over Beelen Next, de innovatietak van Beelen.nl. “We willen circulariteit en innovatie concreet maken voor de markt.” Welke wapenfeiten heeft dit nieuwe bedrijfsonderdeel al in het arsenaal?

Beelen NEXT richt zich op innovaties binnen de bestaande bedrijfsonderdelen van de Beelen Groep, zoals sloopwerken, recycling, bouw- en sloopafval, bedrijfsafval en asbestverwijdering. Behalve dat deze nieuwe bedrijfstak de kennis en expertise bundelt van de al bestaande bedrijfsonderdelen, ontwikkelt Next ook nieuwe activiteiten, waarbij de nadruk ligt op circulariteit, digitalisatie en maatschappelijke impact.

Cruciaal punt in de transitie

Axel Hendriks, commercieel directeur bij Beelen Next, vertelt aan VJ: “We willen circulariteit en innovatie concreet maken. Er wordt veel in de sector gepraat en vergaderd over deze onderwerpen, maar er wordt nog te weinig gedaan. Daar willen wij het verschil in maken met concrete projecten en inspirerende voorbeelden.” Volgens Hendrik zit de vastgoedsector op een cruciaal punt in de transitie. “Er liggen veel kansen in de markt die vragen om samenwerking. Dat is ook waar we op in willen zetten.”

150 ton staal hergebruikt

Een goed voorbeeld van een circulair project staat in Leiden. Beelen Next heeft hier een deel van het Gorlaeus gesloopt, de faculteit van Natuurkunde en Wiskunde van de Universiteit Leiden. De gesloopte bouwmaterialen worden op nog geen 500 meter afstand weer gebruikt voor de nieuwbouw van de nieuwste vestiging van BioPartner Center Leiden.

Hendriks vertelt: “We hergebruiken ongeveer circa 150 ton staal dat wordt gebruikt als hoofddraagconstructie voor Biopartner 5.” Daarnaast worden ook meer dan 80 betonplaten van 3×3 meter gezaagd om te worden gebruikt als bestrating van de publieke delen van het nieuwe gebouw. Ook puin krijgt nieuw leven. “Ruim 100 m3 puin wordt gezeeft en in het gebouw als gevelafwerking ingezet, als basis voor een low-tech groene gevel.”

“Dit project behoeft meer aandacht dan reguliere slooptrajecten. Het vraagt namelijk om een andere manier van slopen en ontmantelen, maar het is het waard als je kijkt hoeveel CO2 je bespaart,” aldus Hendriks.

65